Visie

Een goede oppas vinden

Een goede oppas vinden voor je hond is niet altijd makkelijk.
Soms heb je te maken met een hond die geen andere dieren in zijn nabijheid duldt, of een hond die angstig is en wegkwijnt in een pension. Of juist een hond die zo overprikkeld raakt van al die nieuwe geuren en indrukken, dat hij als hij weer thuis is nog weken nodig heeft om bij te komen.
Misschien voel je je zelf ook niet prettig als je je hond achter moet laten in een pension, omdat je weet dat daar nu eenmaal niet tijd is om je hond alle aandacht te geven die hij of zij nodig heeft.

De buren of familie kunnen ook niet altijd voor je hond zorgen. Omdat ze geen tijd hebben, of soms omdat je hond nu eenmaal een speciale gebruiksaanwijzing heeft waar niet iedereen mee om kan gaan, of omdat ze niet de medicatie kunnen toedienen die je hond nodig heeft, of omdat hun woning niet geschikt is. Zo konden mijn ouder wordende honden op den duur niet meer de trap op bij mijn ouders en kon ik ze daar dus niet meer laten logeren.

Nu ik zelf voor het eerst in 25 jaar geen huisdieren meer heb, heb ik besloten om de oppas te worden waar ik zelf ook altijd naar op zoek was. Een plek waar je je hond(en) echt met een gerust hart achter kunt laten en waar aan alle behoeftes wordt voldaan.

SLAPEN EN RUSTEN

Laat ik beginnen met één van de belangrijkste zaken in een hondenleven: Slapen.
Een volwassen hond moet gemiddeld zo’n 16 uur per etmaal slapen / rusten. Een pup of senior zelfs nog langer.
Maar slapen in een vreemde omgeving is voor veel honden zo makkelijk nog niet.
Daarom zal ik er alles aan doen om er voor te zorgen dat de hond voldoende rust krijgt.
Ten eerste kijken we naar wat de hond gewend is en daar pas ik me op aan.
De meeste honden slapen bij ons op de slaapkamer en soms komen ze ook gezellig op bed.
Als de hond niet boven kan, mag of wil slapen, dan zorg ik in ieder geval dat de hond de eerste paar (of alle) nachten niet alleen slaapt en slaap ik op de bank bij je hond.

WANDELEN

Wandelen klinkt zo makkelijk, maar met sommige honden is het een hele onderneming. Ze trekken aan de lijn, vallen uit naar andere honden, jagen achter katten aan, of zijn gewoon doodsbang op straat.
Als ik met je hond ga wandelen, pas ik de wandeling geheel aan aan zijn of haar behoefte.
Sommige honden hebben één of twee lange wandelingen nodig, andere raken snel overprikkeld of hebben fysieke problemen en kunnen beter een paar keer per dag kort.
Als ik met een hond wandel, wandelen we SAMEN. Ik wandel tenslotte voor de hond.
Dus ik loop niet te appen of te bellen, sta niet uren te kletsen met de buurvrouw. Ik ben er voor jouw hond. Ik loop op het tempo dat jouw hond prettig vindt. De hond krijgt de mogelijkheid om te snuffelen wanneer hij dat wil en ik verplaats me in zijn wereld van geuren en geluiden.
Tijdens het wandelen gebruik ik bij voorkeur een vaste 5 of 10 meter lijn (dus geen uitrollijn). Ik laat de lijn niet slepen, zodat de hond geen ruk aan zijn lijf krijgt als hij plotseling vooruit schiet. Zelf loop ik ook niet te rukken en trekken aan de lijn.
Verder gebruik ik geen slipketting of anti-trektuigen. Deze zijn erg slecht voor de gewrichten van je hond. Wil je hier meer over weten? vraag het me gerust.

ALLEEN THUIS

Veel honden zijn niet graag alleen thuis. Uit ervaring weet ik dat alleen blijven in een nieuwe omgeving al helemaal lastig is voor de meeste honden. En ook al zijn ze stil en slopen ze niets, dan nog is het de vraag of ze wel ontspannen zijn.
Mijn basis principe is dan ook dat als je hond bij mij komt logeren, hij niet alleen thuis hoeft te blijven. De boodschappen laat ik gewoon bezorgen.
Mocht je hond langer dan 10 dagen bij mij verblijven en kan hij in zijn eigen omgeving normaal gesproken goed alleen zijn, dan kan ik langzaam eens kijken of hij eventjes alleen kan zijn. Dit wordt echter altijd rustig opgebouwd en is nooit langer dan 2 uur.
Daarbij is er cameratoezicht waardoor ik je hond altijd in de gaten kan houden en meteen kan reageren mocht hij toch onrustig zijn.

SPEL EN ONTSPANNING

Er is natuurlijk niets zo heerlijk als spelen met je hond. Maar laat ik duidelijk zijn, ik gooi niet met stokken of ballen! Behalve dat dit vreselijk slecht is voor de gewrichten, kan het ook nog eens erg gevaarlijk zijn. Daarbij raken veel honden zo hoog in hun opwinding, dat het eigenlijk geen spelletje meer is.
Wat ik wel doe met je hond is hersenwerk (ook wel neuswerk genoemd). Vergelijk het met het lezen van een goed boek, of het kijken van een leuke film. Het is inspannend en ontspannend tegelijk. Hersenwerk biedt zoveel mogelijkheden, dat het altijd aangepast kan worden aan de mogelijkheden van jouw hond. Een superfijn tijdverdrijf dus, waar je hond zowel moe als ontspannen van wordt.
Daarnaast kan ik het als Tellington TTouch Practitioner natuurlijk niet laten om te kijken of je hond wat TTouches of massage kan waarderen.